SAUVIGNON
Hrozen je malý, hustý s krátkou stopkou. Bobule je malá až středně velké, kulatá, žlutozelená. Charakter vína je silně ovlivněný ročníkem. Plná zralost je v polovině října (Morava). Ve vynikajících ročnících převládá broskev s lehkým nádechem listu černého rybízu, v méně vydařeném ročníku hluchavka, angrešt, černý rybíz. V průměrném a horším ročníku typická kopřiva až trávové tóny. Víno mění významně svůj charakter i zráním, hlavně v prvním půl roce školení. Sklepmistři mnohdy používají pro Sauvignon výraz "chameleón". Další tóny během vývoje, které lze ve víně hledat: grapefruit, kiwi, citron, nektarinka, meloun cukrový, u sladkých výběrů meruňky, pomeranče, ananas, ostatní tropické ovoce, někdy i marcipán.
Sauvignon je bílá odrůda révy vinné. Její původ je pravděpodobně v Bordeaux, v poslední době, na základě genetické analýzy se uvádí, že vznikla křížením Chenin Blanc x Tramín. Sauvignon se pěstuje téměř ve všech vinařských zemích světa a je tedy odrůdou "internacionální", její plocha je cca 45 tis. ha. V českých zemích se začala významně rozšiřovat až od 50 let minulého století, v současné době se pěstuje na cca 5% ploch, tedy téměř tisíc ha (viz výměra vinic ČR). Do Státní odrůdové knihy ČR byla odrůda zapsaná v roce 1952.
Aromaticky výrazná a suchá vína Sg jsou vhodná jako aperitiv či ke studeným předkrmům, ke chřestu a kozím sýrům. Plnější a zralá vína jsou vhodná ke kořenitým jídlům, těstovinám s gorgonzolou nebo rybí omáčkou, k vařené šunce, bílým masům se smetanovými omáčkami, k rybám s výraznější úpravou či k rybám uzeným. Výběry ke sladkým dezertům.